Menu Zavrieť

Analýza transparentnosti vlastníctva a verejného obstarávania v Gruzínsku a na Slovensku

Spolu s našimi kolegami z gruzínskej pobočky Transparency sme porovnali situáciu v identifikácií vlastníkov a vo verejnom obstarávaní na Slovensku a v Gruzínsku. Práve tieto oblasti sú totiž kľúčové pre ďalšiu integráciu Gruzínska do Európskej únie.
Vďaka unikátnemu Registru partnerov verejného sektora patrí Slovensko medzi európskych lídrov v oblasti identifikácie skutočných vlastníkov a môže tak gruzínskym partnerom v tejto téme odovzdať cenné skúsenosti. Zistili sme však, že aj my sa dokážeme od Gruzínska inšpirovať. Je to tak napríklad v oblasti elektronizácie verejného obstarávania a nastavovania limitov. Práve tu vystupuje do popredia kontroverzia medzi možnosťou verejnej kontroly a prístupu k verejným zákazkám na jednej strane a efektívnym obstarávaním tovarov a služieb na druhej strane.
Aj vďaka nášmu projektu podporenému agentúrou SlovakAid v Gruzínsku sme sa dozvedeli, že tieto dva ciele sa nemusia vylučovať. Viac aj o tejto problematike sa dozviete v priloženej štúdii.

Celú analýzu transparentnosti vlastníctva a verejného obstarávania v Gruzínsku a na Slovensku si môžete stiahnuť na tomto odkaze

Názov: Analýza transparentnosti vlastníctva a verejného obstarávania v Gruzínsku a na Slovensku/საკუთრებისა და სახელმწიფო შესყიდვების გამჭვირვალობის კვლევა საქართველოსა და სლოვაკეთში/Exploring Ownership and Public Procurement Transparency in Georgia and Slovakia
Autorstvo: Alexander Kevkhishvili, Ján Ivančík
Téma: verejné obstarávanie
Anotácia: S kolegami z gruzínskej pobočky Transparency sme porovnali situáciu v identifikácií vlastníkov a vo verejnom obstarávaní na Slovensku a v Gruzínsku. Práve tieto oblasti sú totiž kľúčové pre ďalšiu integráciu Gruzínska do Európskej únie.
Rok vydania: 2024
Vydavateľstvo: Transparency International Slovensko
Počet strán: 84
ISBN:
Jazyk: slovenský, gruzínsky, anglický
Kľúčové slová: verejné obstarávanie, transparentnosť vlastníctva, registre vlastníkov