Menu Zavrieť

RUŠENIE ANALYTICKÝCH CENTIER NIE JE SPRÁVNA FORMA ŠETRENIA

Na Ministerstve spravodlivosti po ôsmich rokoch končí analytické centrum. Ministerstvo pod vedením Borisa Suska argumentuje, že ide iba o organizačnú zmenu. Faktom ale je, že mnohí zamestnanci v rezorte spravodlivosti končia a ucelený analytický útvar už existovať nebude. V štátnej sfére nejde o jediný prípad. Pod zámienkou šetrenia obdobne dopadli aj analytici na Ministerstve obrany, kompetencie boli osekané Útvaru hodnoty za peniaze a štát prišiel o mnohých analytikov naprieč rezortmi.

Hoci je konsolidácia verejných financií celkom zjavne nevyhnutná, šetrenie na vyhodnocovaní dát sa môže štátu draho vypomstiť. Práve nesystematické zásahy a rýchlo kvasná tvorba legislatívy, či administratívnych zmien vedie k nehospodárnosti a nízkej efektivite. Na tieto problémy nás pritom upozorňuje aj Európska komisia v júnových odporúčaniach v oblasti ekonomických, sociálnych a rozpočtových politík.

Analytické centrum na Ministerstve spravodlivosti pritom za ostatné roky odvádzalo vynikajúcu prácu. Jej plody si možno všimnúť na ucelenom webe https://web.ac-mssr.sk/. Týkali sa napríklad zaťaženosti jednotlivých súdov, metodiky na určovanie počtu sudcov, váženia náročnosti súdnych prípadov, ale tiež investičných stratégií ministerstva. Podklady pripravovalo aj pre zmenu trestných politík.

Bez vyhodnocovania relevantných údajov bude tvorba najdôležitejších štátnych politík opäť najmä o emóciách, politizácii a čo najhlasnejšom kričaní. Aj nedávne skúsenosti nás pritom učia, že toto nie je najefektívnejší spôsob manažovania štátu, trpí ale aj boj s korupciou. Práve identifikácia slabín a navrhovanie systematických riešení je úloha, v ktorej sú štátne analytické centrá nenahraditeľné.

Ján Ivančík

Foto: TASR – Pavol Zachar