Menu Zavrieť

18. ročník seminára Verejná kontrola samosprávy

Predposledný augustový víkend 20. až 22. augusta v Starej Lesnej, na osemnástom ročníku seminára Verejná kontrola samosprávy sa opäť stretli aktivisti z rôznych kútov Slovenska, aby spolu diskutovali a hľadali riešenia, ako vylepšiť fungovanie svojej samosprávy a ako predchádzať verejnou kontrolou rozmáhaniu korupcie.

Aj keď možno na seminár prišli s istou mierou dezilúzií spôsobenou nedostatočnou mierou funkčnosti ich samosprávy, veríme, že víkend v Starej Lesnej im dodal sily na pokračovanie vo svojich aktivitách.

Víkend sa začal piatkovou diskusiou so Zuzanou Wienk (publicistka, bývalá riaditeľka Aliancie Fair-play) a Jurajom Rizmanom (dlhoročný aktivista, politický poradca). V sobotu pokračovali prednášky na tému Konflikt záujmov vo verejnej sfére z pohľadu právnika Vladimíra Pirošíka a predáška Behaviorálne experimenty v samosprávach so zástupcom mesta Prievidza, kde boli tieto experimenty aplikované.

Seminár sme zakončili prednáškou od viceprezidentky asociácie APUeN SK Marcely Turčanovej o verejnom obstarávaní, ktorú sme pre podnetnú diskusiu nestihli dokončiť a tak pre účastníkov Skalky 2021 plánujeme s pani Turčanovou online webinár, na ktorom sa téme budeme ďalej venovať.

Účastníci sa mohli zapojiť aj do interaktívnych cvičení zameraných na rozvoj líderstva, zdieľania dobrej praxe, prezentovania komunitných projektov či prípadovej štúdie – simulácia Oxfordskej debaty.

Veríme, že víkendový seminár bol pre všetkých účastníkov prínosný a takisto všetkým ďakujeme za aktívne zapájanie sa do pripravených aktivít a mnoho podnetov na spracovanie ďalších tém v budúcoročných Skalkách.

V tomto roku sa seminár mohol uskutočniť vďaka podpore Americkej ambasády a spoločnosti Tunguska.

 

               

 

Materiály z prednášok: 

  • Konflikty záujmov vo verejnej sfére – Vladimír Pirošík – prezentácia
  • Behaviorálne experimenty v samosprávach – Michal Ďureje – prezentácia
  • Ako na kontrolu verejného obstarávania a čo prinesie novela – Marcela Turčanová – prezentácia

Fotogaléria: